Vilka lyckas med outsourcing österut?

Som jag tidigare skrivit så hör man talas mycket om outsourcing – vad som blir fel. Jag stöter dock på bolag som påstår att de lyckas. Det är bolag med utvecklingsavdelningar bestående av 30-40 man och uppåt. Deras främsta argument verkar inte vara att sänka kostnaden utan att öka kapaciteten. De skulle gärna expandera sin utvecklingsavdelning i Sverige men lyckas helt enkelt inte rekrytera och behålla tillräckligt många utvecklare. Detta i kombination med att man betalar rekryteringsfirmor mer för att stjäla utvecklare från andra bolag, att lönerna går upp blir avgörande för att testa outsourcing.

De är svårt att veta hur bra de egentligen går eftersom alla inte delar med sig av problemen. Men, några gemensamma faktorer som verkar gälla för de lyckosamma är

 1. Långsiktighet: Utgå från att utlokaliserad utveckling alltid kommer att finnas i ett annat land.
 2. Integration: Ett dagligt samarbete med virtuella standups och förståelse för utmaningarna, engagemang från det svenska teamet.
 3. Tillhörighet: De utvecklare som anställs på plats i Bangalore, Manilla eller Kiev måste uppleva att de är en del av bolaget och anställda av det svenska bolaget.
 4. Utbyte: Någon som kan båda kulturerna ska leda utvecklingen på plats. Något jag hört flera gånger är att man haft en utvecklare från Polen eller Ukraina anställd i Sverige och i samband med att han bestämt sig för att flytta hem så har man startat upp på plats.

Jag tror att det är just förmågan hos bolag att överbrygga kulturbarriärer som är avgörande för hur man lyckas med outsourcing.

One thought on “Vilka lyckas med outsourcing österut?

 1. John Cannerborg

  Ditt inlägg är intressant och jag tycker du har fått med 4 viktiga delar för att uppnå framgång.

  Jag kommer även att tänka på ytterligare framgångsfaktorer på punkt 3. Att motivera sina anställda offshore på samma sätt som sina anställda i Sverige. Altså att förklara företagets vision, mål och syfte så att personerna i det andra landet förstår ”the big picture” av exempelvis den lilla funktion de utvecklare i ett större system. Genom att förklara detta kommer även personerna i utlandet kunna bidra med kreativa tankar om förbättringar och bli mer motiverade och delaktiga.

  På punkt 4 så är mitt råd att träffas! Förståelse för varandras kulturer och situation får vi bäst genom att se och uppleva saker med egna ögon. Ta hit era kollegor från utlandet och låt dem jobba i Sverige ett tag och besök även ditt offshore team.

  Lycka till!

  Mvh
  John

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *