På rätt plats, för både kunder och kandidater

Personalbrist: IT-branschens dilemma. Men – det finns utvecklare som söker nya utmaningar. Förutsatt att man som arbetsgivare erbjuder något tillräckligt lockande så går det.

Man kan ta den nötta vägen, lägga upp en annons och skriva något på sin hemsida: Vi söker…. Problemet är att kandidaterna själva inte vet om att de vill byta jobb förrän möjligheten finns mitt framför näsan. De framgångsrika rekryteringsbolagen är lika bra på att söka upp kandidater som att vårda de som söker av egen kraft. Nyckeln till att hitta riktigt bra inaktiva sökande är researchern. Med rätt verktyg, en god portion kreativitet i kombination med förmågan att bemöta kandidater kan en researcher utgöra skillnaden mellan framgång och bakslag.

Men, och här kommer poängen, en researcher som arbetar på plats hos arbetsgivaren lär känna nyckelpersonerna. Sätter sig in i deras värderingar och djupdyker i tjänstebeskrivningen.  En väl positionerad researcher lyckas bättre. Dessutom får de kandidater som kontaktas av en researcher, med rätt varumärke i ryggen, en bättre förståelse för det aktuella uppdraget. Eventuella tvivel om vem som huvudman och avsändare skingras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *