Möte med Löfven och Johansson

Jag har blivit kontaktad av Socialdemokraterna och inbjuden till ett möte med Stefan Löfven och Ylva Johansson. Ska bli riktigt spännande! Jag tror att de vill diskutera matchning på arbetsmarknaden.

Passade på att googla lite om Löfven och arbetskraftsinvandring. Till min besvikelse hittade jag då ett uttalande som kom precis före jul. Löfven menar på att regeringens och Miljöpartiets politik för arbetskraftsinvandring spelar Sverigedemokraterna i händerna. I och med detta eldar han på uppfattningen att det är märkligt att öppna för arbetskraftsinvandring när vi har arbetslöshet. Det är precis den typen av missuppfattning som jag skrivit om tidigare.

Inom it-branschen så söks det med ljus och lykta efter personal och kan man hitta rätt personer i Sverige så anställer man. Problemet är att de inte finns tillräckligt många i Sverige som har rätt kompetens. Om vi inte fyller platserna uteblir den tillväxt som skapar jobb även inom områden som idag har hög arbetslöshet.

Hur tror ni man övertygar Löfven om detta? Hittills har han gjort ett mycket bra intryck på mig och verkar ju sätta näringspolitik högt på agendan. Det ska bli intressant.

One thought on “Möte med Löfven och Johansson

  1. John Enoch

    I would suggest that he take a look at a recent edition of the Economist which ran a special report on the Nordic countries and how they providing the best model in Europe for managing an economy. The big area of criticism in the Economist was on immigration policies, which much as the rest of Europe, bring in too many unskilled people and not enough people who can add to the skill base, start businesses and create employment. The Economist’s advice was to look more closely at Singapore. All growing economies need immigrants… Singapore has a huge immigration target that they have calculated is needed to fund the state – the Singapore population will double by 2017… but to get in to Singapore you need to be hired beforehand or have sufficient capital to start a business or buy a property. What you bring to the party is the very strict entrance requirement… So Singapore’s national skill base keeps growing, it remains able to pay for its social obligations and the population remain highly productive and generally happy with their government. So my advice would perhaps be for Swedish politicians to look east and ask they guys running things in Singapore a few questions…

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *