Ants fick besök av Miljöpartiet

Förra veckan var Miljöpartiets Maria Ferm och Per Bolund på besök på kontoret. Jag blev lite starstruck och glömde givits vis bort att ta en bild. Svenskt näringsliv hade ordnat besöket och syftet var att berätta om de stora bristerna på arbetskraft i IT-branschen. Speciellt ville vi prata om varför det är så viktigt att slåss för lagen om arbetskrafts invandring. Ayne och jag tog emot och försökte ge vår bild av läget. Ayne berättade om sina problem med migrationsverket och jag om vilka åtgärder jag tror behövs. Jag får erkänna att jag kände viss frustration över att Maria Ferm genast berättade att  hon var tvungen att gå om 20 minuter och att båda ägnade de första fem minuterna åt att pilla med sina telefoner. Det får nog skrivas av som tidig valfeber. På en rak fråga om huruvida det finns risk för att Miljöpartiet offrar lagen om arbetskraftsinvandring i en eventuell kommande regeringsförhandling var Maria dock mycket tydlig med att MP aldrig kommer att återinföra  arbetsmarknadsprövning. I denna fråga känns faktiskt MP tillsammans med C trovärdiga. Vi får hoppas på det bästa.

Efter mötet skickade jag punkterna nedan som konkreta förslag:

 

Hej Maria och Per ,

Kul att träffa er förra veckan hoppas att ni fick ut något värdefullt av mötet. Lycka till med arbetet under kommande år och hör gärna av er om ni behöver en åsikt eller input från min sida. Här nedan har jag sammanfattat vad jag tror att man kan göra från vårat perspektiv. Det mesta är i linje med Almegas IT-kompenensråds åsikter men en del är mina personliga tillägg.

Min grundtes är att fokusen bör ligga på att lösa arbetskraftbristen i olika sektorer snarare en att lösa arbetslösheten direkt. Gör man det och utgår från behovet på  marknaden så är det mycket lättare att hitta konkreta åtgärder som får effekt och leder till jobb och tillväxt. Det blir då även mycket lättare att se arbetslösa, invandrare och studenter som en tillgång som behöver lite hjälp på vägen snarare än ett problem.

Här kommer en lista på de konkreta åtgärder som jag tror att staten kan ta tag i för att  hjälpa IT-branschen att tillsätta de tiotusentals lediga jobb som just nu inte besätts.

 • Ge goda förutsättningar för studenter från andra länder att studera här genom att
 1. Skapa ett bra och omfattande stipendieprogram (minst 500 miljoner per år)
 2. Se till att de kan låna från CSN på samma villkor som svenska studenter.
 3. Ställ krav på en viss nivå av svenska för att läsa på svenska universitet i dessa program (ska inte gälla utbytesstudenter såklart utan de som går hela program).
 4. Se till att det finns bra intensiva svenskakurser 3-4 månader före varje terminsstart så att punkt 3 är rimlig att uppfylla.
 5. Ge alla som tar examen från svenska universitet 2 års arbetsvisa efter studierna.
 • Ge YH utbildningarna bättre förutsättningar genom att
 1. Ge stabilare ekonomiska förutsättningar så att de inte måste söka om hela tiden
 • Värna om den liberala arbetskraftsinvandringslag vi har genom att
 1. Få facken med på tåget. Kanske genom att staten finansierar det första årets fackliga avgift för alla som får arbetstillstånd i Sverige (frivillig anslutning så klart). Kollektivavtal kan inte vara en förutsättning för arbetskraftsinvandring då det kommer att missgynna de små bolagen.
 2. Fortsätta att beivra missbruk av lagen och förfölja de företag som fuskar. (nytt regelverk som ökar migrationsverkets förutsättningar att följa upp missbruk är bra men måste följas upp)
 3. Undvik att framöver blanda in någon slags myndighets, facklig eller annan institutions prövning av huruvida det råder brist.
 4. Se till att migrationsverket har mycket korta handläggningstider för företag som inte orsakar problem.( Idag tar det 13 månader och är utan tvekan ineffektivt)
 • Ge tydliga instruktioner till migrationsverket att underlätta arbetskraftsinvandring. Deras huvudfokus ska inte vara att hålla emot utan att hjälpa och se till att fler kommer hit.
 • Se till att arbetsförmedlingen focuserar på åtgärder som syftar till att lösa arbetskraftsbristen istället för arbetslösheten.
 • Se till att SFI fungerar bättre. Mycket Intensivare kurser med homogena grupper som börjar så fort man har anlänt.  
 • Se de stora flyktingströmmar från bland annat Syrien som nu kommer som en möjlighet och dra igång ett pilotprojekt med mål att tillsätta 100 IT-jobb kommande 2 år genom att
 1. Få med sig ett antal företag som har behov från början.
 2. Hitta de individer som har rätt kunskap i flykting gruppen.
 3. Skapa ett antal mycket intensiva språkutbildningar som drar igång så fort de är fulla.

One thought on “Ants fick besök av Miljöpartiet

 1. Maria Ferm

  Hej och tack för ett bra (om än kort) möte! Jag tyckte det gav mycket och tar med mig dina konstruktiva förslag.

  Anledningen till att jag var tvungen att gå var för att vi skulle presentera förslag för ökad rörlighet med regeringen (cirkulär migration). Alltså förbättringar för arbetskraftsinvandrare, internationella studenter, doktorander etc. Här står mer om det: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lattare-fa-stanna-trots-avslag_3356882.svd

  Hoppas vi kan ses igen och fortsätta diskussionen!

  Vänligen, Maria

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *