Almedalsveckan

En mycket intensiv vår avslutades med en vecka på Gotland och två besök i Almedalen. Det var helt klart inspirerande att ta del av några av de tusentals seminarium som pågick överallt.

Även om man inte helt kan värja sig från kritiken att Almedalsveckan inte är för folket längre, utan att det faktum att alla politiker är där gör att man måste vara rätt dedikerad och bemedlad för att ta sig till Gotland och ordna boende i Visby, så slås man av hur mycket bra möten och bra samtal som faktiskt får plats och hur informellt det hela är.

Man kan gå fram till nästan vem som helst och presentera sig och berätta vad man tycker. För mig kulminerade det hela på fredagen när jag efter ett möte med Hans Linde promenerade runt med barnen för att berätta vad som hände. På torget pågick en demonstration med svenskarnas parti. Det var fullt med poliser och motdemonstranter. Jag berättade för mina barn att detta är demokrati och här är några riktiga dårar som ändå får chans att säga vad de tycker. Just när vi stod där på torget kom USA:s Ambassadör Mark Brzezinski och hans hustru Natalia gående med sitt entourage. De stannade och hälsade och Mark böjde sig ner och high fivade med min dotter Astrid samtidigt som nazist och antinazistropen skallade bara några meter därifrån.

Under min vecka på Gotland blev jag inbjuden att vara med i ett möte mellan politiker och näringsliv som statsvetaren Jenny Madestam och Hanna Wallinder från Unionen anordnade. Även om det var sagt att det skulle bli ett vänligt samtal så blev jag helt klart lite nervös när jag fick reda på att jag skulle träffa Hans Linde som är Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson. Efter att ha sett några klipp på Youtube med honom så kan man inte annat än imponeras av hans tydlighet och snabba debattförmåga. Vi skulle dessutom träffas på Vänsterpartiets dag. Kanske skulle han exponera mig som den profithungriga entreprenör och överklasslyngel som jag är. Det blev dock ett bra samtal. Faktum är att när jag förberedde mig så fick jag kolla ganska noggrant på Vänsterpartiets hemsida för att hitta saker som jag inte höll med om. Jag insåg snabbt att vi är överens om det allra mesta inom svensk politik och de avgrundsdjupa klyftor som målas upp mellan partierna är mindre än man tror. Vad gäller min insats så får man nog säga att det återstår en del övning innan jag blir lika tydlig som Hans. Spana på alla veckans inlägg på Politiksnack med Hanna & Jenny eller bara på mitt Politiksnack med Carl-Johan Hamilton och Hans Linde och bedöm själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *