Efter seminarium med Philippe Legrain

Ett bestående minne från årets vecka i Almedalen är det inspirerande seminarium med Philippe Legrain (www.philippelegrain.com). Legrain är tidigare journalist på the Economist och har skrivit en hel del om migrationsfrågor och nu senast om krisens Europa. Han gav ett intressant perspektiv på betydelsen av stor migration för entreprenörskap och innovation. Det visar sig att migranter och migranters barn är överrepresenterade vad det gäller att starta och driva företag. Om jag minns siffrorna rätt så är hälften av de senast tio årens mest framgångsrika tech-företag i Silicon Valley startade av migranter eller migranters barn. 25% av Fortune 500 bolagen är startade av migranter eller deras barn. Vi har sedan fem år tillbaka världens mest liberala arbetskraftsinvandringslag. Vi är även ett av världens mest öppna och generösa länder vad gäller flyktinginvandring. Under förra året kom närmare 70 000 flyktingar till Sverige.

Dessa två saker är kanske det viktigaste som händer just nu och jag tror att det kommer att betyda oerhört mycket för Sverige och vår förmåga att vara ett land fyllt av entreprenörer om tjugo till trettio år. Jag tycker att vi måste lyfta fram migranternas betydelse för entreprenörskap mer. Min tro är att kommande decennium kommer att handla om kampen för att bli sant globala. I min värld handlar det om att locka hit människor från hela världen och få dem att bli produktiva på vår marknad. De entreprenörer, företag, organisationer och länder som lyckas med detta kommer att vinna. Självklart finns det utmaningar som vi måste lösa om inte alla ska bli skånska Sverigedemokrateter. Men sanningen är att vår stora utmaning inte handlar om att det kommer för många utan för få.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *